Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/953-5441

Hírek

Vásárlási útmutató - Hogyan válaszd ki a számodra tökéletes bukósisakot?

Vásárlási útmutató - Hogyan válaszd ki a számodra tökéletes bukósisakot?

A megfelelő bukósisak kiválasztása nem könnyű feladat. Az óriási kínálat miatt túlságosan is könnyű megvenni azt, amelyik szerinted a legmenőbb. De honnan tudod, hogy ez a legjobb választás is?

 

Mivel Magyarországon kötelező a bukósisak viselése motorozáskor, ezt a védőfelszerelést biztosan meg kell venned. Sok ember számára ez lesz a legdrágább tárgy, amit motorozás közben visel. Természetesen jó okkal, mivel ez menti majd meg az agyát. 

De honnan tudod, hogy ez a bukósisak, amely a meleg, száraz és jól megvilágított üzletben, vagy webshopban megláttál és megtetszett, az lesz a  legmegfelelőbb a számodra? Figyelembe véve azokat a körülményeket, amelyben használni fogod, ami nem biztos, hogy meleg, száraz és világos lesz. Igazság szerint nem fogod tudni. Addig nem, amíg útnak nem indulsz vele, de akkor már későn fogsz rájönni, hogy rossz bukósisakot vásároltál.

 

Néhány dolog, amit megtehetsz, hogy növeld annak esélyét, hogy a legjobbat kapd a pénzedért és amia z igényeidnek is megfelel.

 

Mennyit költsek bukósisakra?

 

Gondolj erre a következőképpen: Ugye nem költenéd el hosszú évek megtakarítását egy olyan csilli-villi autóra, amivel egyszer-kétszer elfurikázod a családot, aztán többet nem is nagyon használnád? A bukósisakkal is valami hasonló a helyzet. Ne tégy rossz szolgálatot magadnak és ne vásárold meg a legdrágábbat, amit megengedhetsz magadnak. Nem minden esetben a legdrágább a legjobb.

 

Hogyan válasszak megfelelő típusú bukósisakot?

Első lépésként döntsd el, hogy milyen típusú motorozásra fogod majd használni, ez határozza meg a bukósisak felépítését. A következő példák képet adnak arról, hogy milyen típusú sisak felel meg az igényeidnek.

 

zárt BUKÓSISAK AIROH ST301 ST311 XS

Milyen a teljes arcot fedő (zárt) bukósisak?

 

Ha az idő nagy részét kétirányú utakon vagy autópályákon töltöd, valószínűleg a teljes arcot takaró, zárt bukósisak lesz a megfelelő választás. A teljes arcot fedő sisak teljesen lefedi a fej hátulját és oldalát, és van egy állrúd, amely eltakarja az arc alsó részét. A legtöbbnek van egy védőszemüvege, amely megvédi a szemet a portól, víztől, kövektől és a vadon élő állatoktól, amelyek egyébként kárt okozhatnak.

 Ha versenyezni is szeretnél, a teljes arc fedése kötelező, mielőtt a pályára engednek.

 Előnyök:

 • A legnagyobb védelmet nyújtja
 • A legtöbbjük vízálló
 • Télen melegen tartja az arcodat

 

Hátrányok:

 • A napellenzők bepárásodhatnak hideg/nedves időben
 • Boltokban, garázsokban és benzinkutakban le kell venni, vagy fel kell nyitni

felnyitható BUKÓSISAK AIROH REV RE1981 M

Mi az a moduláris (felnyitható) bukósisak?

A moduláris sisak (más néven felnyitható sisak) egy teljes arcot fedő bukósisak, amelynek zsanérja van – általában a fül közelében –, ez lehetővé teszi, hogy az "állrúd" felfelé billenjen a fejed tetején, így láthatóvá válik az arcod. Hasznosak, mivel a legtöbb helyen engedélyezik a felhajtható bukósisakok viselését pl. benzinkutaknál, stb. Lehetővé teszik azt is, hogy kiabálás nélkül beszélgess az emberekkel, ami jól jön, ha csoportban motorozol és megállsz beszélgetni egy csomópontnál.

 

Egyes moduláris sisakok homologizáltak (tesztelték!) oly módon, hogy biztonságosan tudj közlekedni nyitott állapotban is. Ha olyan moduláris bukósisakod van, amely nem rendelkezik ennek a szabványnak megfelelő homologizációval, soha ne közlekedj vele ilyen módon! Egyes moduláris sisakoknál az állrúd a héj szerkezeti részét képezi, és ha nincs lefelé “reteszelve”, a sisak ütközés esetén védelmet nyújtó képessége jelentősen csökken.

 

Előnyök:

 • Jó szintű védelmet nyújt
 • Télen melegen tartja az arcodat
 • Felhajtható, hogy emberekkel beszélhess vagy üzletekbe léphess be

 

Hátrányok:

 • Néhány flip-front a héj kialakítása miatt bizonyos sebességnél sípolhat
 • A napellenzők hideg/nedves időben még bepárásodhatnak
 • Néha terjedelmesebbnek és kevésbé karcsúnak tűnik, mint egy normál, teljes arcot takaró bukósisak

nyitott BUKÓSISAK AIROH HELIOS HEF32 L

Mi az a nyitott bukósisak?

A nyitott (néha jet-stílusú) bukósisakok, amelyeknek nincs "állrúdja" és elöl egy nagy nyílás van, amely az egész arcot láthatóvá teszi. Az állrúd hiánya azt jelenti, hogy a védelem csökken, különösen akkor, ha a baleset az arcodat érinti borulás vagy megcsúszás miatt. Ennek ellenére megvannak az előnyei, és vannak, akik egész életükben gond nélkül használják a nyitott sisakokat.

 

A legalkalmasabb rövid, kis sebességű túrákhoz szép időben. Néha a nyitott bukósisak vásárlása inkább a motorkerékpár típusától függ, mivel a szokások, a klasszikus- és a retro robogók vonzzák a nyitott bukósisakokat. És ez így rendben is van, a legtöbb ilyen típusú retro robogón elég furcsán nézne ki egy teljes arcot takaró bukósisak. Ugyanúgy, egy 1000 köbcentiméteres motoron sosem viselnénk egy ilyen nyitott bukót.

 

Előnyök:

 • Kiválóan alkalmas nyári és meleg időjárási túrákhoz
 • Jól néz ki, ha van hozzá megfelelő motorod
 • Kiváló perifériás látás, és nincs állrúd, amely eltakarná a műszerfalat
 • Viselhető boltokban stb

 

Hátrányok:

 • Kevesebb védelem, mint egy teljes arcot fedő termék
 • Meleg időjárási használatra korlátozva
 • Bogarak, rovarok, kövek és egyéb szennyeződések eltalálhatják az arcot
 • Kb. 60 km/óra sebesség felett védőszemüveg szükséges, ami rossz időben bepárásodhat

 

 CROSS BUKÓSISAK AIROH WRAAP WRRA35 XL 

Mi az a motocross sisak?

A motocross vagy off-road sisakok általában szögletes megjelenésűek, kiemelkedõ állrúddal, hegyes oldalakkal és nagy csúccsal. A sisak és a csúcs formája úgy van kialakítva, hogy terepen haladva elterelje az ágakat és a lombozatot az arcról vagy a fej fölött.

 

Ha egy ilyen cross sisakot viselsz egy bokros úton, az ágak és bokrok közötti áthaladáskor a fej előrehajtása segíthet a fejedre tolni az ágakat, ahelyett, hogy az arcodba ütköznének, és attól is megvéd, hogy az előtted haladó motorról felcsapódó sár az arcodra kerüljön.

 

A dedikált crosssisakhoz védőszemüveget kell viselni, mivel a legtöbben nincs, ami további bonyolultságot és költséget jelent. A pozitív oldala az, hogy gyakran könnyebbek, mint a közúti sisakok, ami leveszi a terhelést a nyakról.

 

A terepen való motorozás kemény munka, ezért az off-road bukósisakok általában szellősek és sok légmozgást tesznek lehetővé az arc körül. Kiváló műszaki pályákra – nem olyan jó az M40-en.

 

Előnyök:

 • A szellős belső tér kényelmes terepjárást tesz lehetővé
 • Kifejezetten erre a célra tervezték
 • A belső terek könnyen tisztíthatók
 • Az off-road bukósisakok általában élénk színűek, ami javítja a láthatóságot
 • Általában könnyebb felépítésű, mint a közúti sisakok

 

Hátrányok:

 • Nem vízzáró
 • Legtöbbjük védőszemüveget igényel
 • A szellős belső tér kizárja a nagy sebességet
 • Terepbukósisakban télen csak a legszívósabbaknak való

Honnan tudod, hogy a motoros sisak jól illeszkedik-e?

Két nagyon fontos oka van annak, hogy a bukósisak megfelelően illeszkedjen.

Először; a megfelelően illeszkedő bukósisak maximális védelmet nyújt ütközés esetén.

Másodszor; a megfelelően illeszkedő bukósisak kényelmesebb lesz és segít fenntartani a koncentrációt.

 

A legjobb módja annak, hogy egy kényelmes és jól felszerelt bukósisakot válasszunk, ha elmegyünk egy boltba vagy egy bemutatóterembe és felpróbáljuk. Ez a legjobb módja annak ellenőrzésére, hogy a bukósisak illeszkedik-e a fej méretéhez és a fej alakjához.

Egy másik módja annak, hogy képet kapjunk az illeszkedésről, ha megmérjük a fej kerületét! Vegyünk egy mérőszalagot, és tekerjük a fejünk köré! A szalagnak közvetlenül a fül fölött kell haladnia, kissé lefelé hurkolva a fej hátsó részén, majd felfelé és végig a homlokon, közvetlenül a szemöldök fölött. Ha nincs puha mérőszalag, használj egy zsinórt, majd mérd meg! A legtöbb sisakgyártó rendelkezik méretezési útmutatóval a weboldalán, amelynek segítségével képet kaphatsz a méretéről. Nem bolondbiztos, mivel nem veszi figyelembe a fej formáját, de jó képet kell adnia a kívánt méretről.

Amikor a bukósisakot felteszed a fejedre, emeld fel az állszíjat és húzd meg addig, amíg az egyik ujjadat a szíj és az áll közé  tudod csúsztatni. Most próbáld meg mindkét kézzel a sisakot és nyomd felfelé az állszárat (vagy a bukósisak oldalát, ha nyitott sisakod van), mintha megpróbálnád levenni. A sisaknak csak enyhén szabad mozognia, ha az arcod az állrúd alatt kezd kilógni, vagy ha a sisakot így teljesen le is tudod venni, akkor ez a bukósisak nem neked való. 

Most mindkét kézzel fogjd meg a sisak hátsó szélét és próbáld meg előre lehúzni a fejedről! Ismét elhanyagolható mennyiségű mozgásnak kell lennie, és ha a bukósisak lejön - akkor ez a bukósisak nem neked való.

Ezután a sisakot még mindig felhúzva helyezd a kezedet a sisak mindkét oldalára, és próbáld meg balra és jobbra fordítani. Csak egy kis mozgást szabad engedni, ha a napellenző nyílásainak oldala egy kicsit is kitakarja a látást, vagy a bukósisak kb. 2 cm-nél többet fordul el- akkor ez a bukósisak nem neked való.

Ha további bizonyítékra van szükséged, hogy a szorosan illeszkedő bukósisak mennyire fontos, nézd meg a motoros versenyzőket! A legtöbbnek az arcát felfelé és befelé tolja a belső bélés párnázata. Ez egy szélsőséges példa, de ez is azt mutatja, hogy minél jobban illeszkedik a bukósisak, annál nagyobb a védelem.

 

szöveg forrása: visordown.com