Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/953-5441

Hírek

Mikor kell új bukósisakot venni? - 7 jel arra, hogy a bukósisakod megérett a cserére

Mikor kell új bukósisakot venni? - 7 jel arra, hogy a bukósisakod megérett a cserére

Jelek, hogy új sisakra van szükséged
Az alábbiakban felsoroltunk 7 olyan jelet, amire érdemes figyelni és amelyek segítenek eldönteni,hogy kell-e új bukósisak. Egy kezdő motorosnak ez a cikk különösen hasznos lehet. 

#1 – A bukósisak életkora
Hány éves a sisakod? Ha több mint 5 éve viseled a bukósisakot, akkor lehet, hogy ideje lecserélni.

De miért érdemes 5 évente lecserélni? Öt év folyamatos használat/kopás után a bukósisak valószínűleg meggyengül. Semmi sem tart örökké. Tudom, hogy úgy tűnhet, hogy tökéletes állapotban van, de figyelembe kell venni a korát és a bukósisak alkatrészeire gyakorolt ​​hatását.

Ha rendszeresen hordod a sisakot, ki van téve az időjárásnak, a szennyeződéseknek, az UV-sugaraknak és más olyan tényezőknek, amelyekről nem is gondolnád, hogy hatással lehet a sisak épségére. Ezek az elemek végső soron gyengítik a gyantákat és ragasztókat, amelyek összetartják az egészet.

Bár erről nincs végleges kutatás, a legtöbb gyártó betartja az 5 éves lejárati időt. Vannak más tényezők is, amelyek befolyásolhatják a sisak élettartamát. 5 év a javasolt idő a cseréhez, de ez néhány évvel kevesebb vagy több is lehet.

#2 – Használat
Ha minden nap viseled a bukósisakot, állandó kopásnak lesz kitéve. Lehet, hogy nem teljesen nyilvánvaló, de a következetes használat idővel gyengíti a sisak állapotát.

Ez pont olyan, mint a mindennapos kerékpározás vagy autózás. Minél többet mész, használod, annál több időt és pénzt kell a karbantartásra fordítani vagy újat venni. 

#3 – Volt már baleseted?
Ennek teljesen nyilvánvalónak kell lennie, de ezt is meg kell említeni. Ha balesetet szenvedtél, új sisak kell. Alaposan meg kell vizsgálnia a sisakot vagy esetleg meg kell röntgenezni, hogy nem sérült-e.

A törött sisak viselése nem jelent védelmet,  ezt nem  lehet elégszer hangsúlyozni. Ne viselj balesetet szenvedett sisakot! Nem éri meg! Ne itt, ne ezen spórolj! 

#4 – A sisak meglazul
Amikor új sisakot vásárol, nagyon jól illeszkedik. Ha fordítod vagy megrázod a fejedet, a sisak meg sem mozdul. 

Ha meg szeretnéd állapítani, hogy a sisak meglazult-e, próbáld ki ezt a tesztet! Rázd meg a fejedet egyik  oldalról a másikra. A fejedhez tapad vagy elcsúszik? Ha a sisak elmozdul, miközben a fejedet rázod, ez azt jelenti, hogy a párnázás/bélés összetömörödött  és le kell cserélni. Azt is megnézheted, hogy nincsenek-e bemélyedések a habbélésen.

A sisaknak erősen kell tartani a fejedet. A laza bukósisak nem nyújt védelmet egy esetleges baleset esetén.  A traumás agysérülést összefüggésbe hozták a laza sisakokkal, ezért győződj meg róla, hogy a tiéd szorosan illeszkedik, vagy vásárolj újat!

#5 – A belső rész elhasználódik
Általában nem a külső héj használódik el először. Ez jellemzően a sisak belsejében található bélés és hab. Ha a sisak belseje kezd elválni a héjtól, ez jel arra, hogy sisakot kell cserélni.

Ez akár 3 vagy 5 év használat után következik be, komolyan fontolóra kell venni egy új sisak vásárlását. Mivel az EPS bélés általában feketére van festve, azt is ellenőrizheted, hogy nincsenek-e apró fehér repedések a sisak belsejében.

Ha ez megtörténik, az azt jelenti, hogy a sisak épsége gyengül és nem lesz képes hatékonyan elnyelni az ütéseket. Legyél óvatos a hajkészítmények használatával, mivel ezek is elősegíthetik a bukósisak belsejének károsodását.

#6 – A külső kezd rosszul kinézni
Ha a bukósisak héja törékennyé válik, megreped, vagy kezd szétesni, akkor ki kell cserélnie a sisakot. Reméljük ez nyilvánvaló, a sisak viselése ebben a legyengült állapotban nem biztonságos.

A héj az első érintkezési pont egy baleset során, ezért ennek a résznek nagyon erősnek és tartósnak kell lennie. Bármilyen repedés a héjon azonnali sérülésnek teszi ki a fejét, ha balesetet szenvedsz.

#7 – Szíj vagy zár meghibásodása
Nem működnek megfelelően a hevederek a sisakodon? Azok, akik gyakran viselik a sisakot, észrevehetik, hogy a hevederzárak az időjárás és a szennyeződés miatt korrodálódhatnak.

A sisak állszíja fontos szerepet játszik abban, hogy a bukósisak a fejeden maradjon. Ha ez az alkatrész nem működik megfelelően, akkor lehet, hogy ideje új sisakot vásárolni vagy lecserélni az állszíjat.


Záró gondolatok
Nyilvánvaló, hogy az agy, a fej védelme a legfontosabb motorkerékpározás, biciklizés esetén. Ehhez működő bukósisakra van szükség. A sisak sokáig jó lehet, ha megfelelően tárolod és rendszeresen karbantartod. Mindig vedd  figyelembe a sisak életkorát és használatának gyakoriságát, amikor új bukósisak vásárlása mellett döntesz!