Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/953-5441

Hírek

Ki kell cserélni a bukósisakot, ha elejtetted?

Ki kell cserélni a bukósisakot, ha elejtetted?

Biztos vagyok benne, hogy már több helyről hallottad, hogy ha elejted a bukósisakot, ki kell cserélni. Nos, hacsak nem az Eiffel-toronyból ejtetted le, akkor nem kell kicserélni.

Megnyugtatásul, ha leejted a motoros sisakodat, nem biztos, hogy újat kell venni.

Természetesen ellenőrizni kell a biukósisak esetleges sérülését, ha leejted, de valószínű, hogy nem kell cserélni. Ahhoz jelentős magasságból kell leejteni a bukósisakot, hogy olyan mértékben sérüljön, hogy újat kell venni.

A motoros sisakok egyaránt nagyon erősek és robusztusak. A mai biztonsági szabványok szerint készült sisakok többsége ellenáll a nem szándékos elhasználódásnak, különösen, ha egy jó hírű gyártótól vásárolsz.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell dobnia a sisakot. Azt javasoljuk, hogy gondosan ügyelj a bukósisakra, tárold száraz és hűvös helyen!

A bukósisak anyaga

Mielőtt továbbmennénk, gyorsan nézzük meg milyen anyagból készül a bukósisak.  A gyártók által használt anyagok áttekintése segít jobban megérteni a sisak tartósságát. Korábban volt már ugyan szó erről, de most akkor összefoglalásképpen, még egyszer. 

Miből készül a motoros sisak?


A motoros sisakokok többsége valamilyen tartós műanyagból, üvegszálból vagy karbonból készült külső burkolatból áll. Ezek a vegyületek a bolygón található legerősebb anyagok közé tartoznak. Évekig kitartanak.

Rendkívül strapabíróak és rugalmasak. A sisak egyszerű leejtése a földre nem okozhat sérülést, ha ezen vegyületek valamelyikéből készült.

A belső sisak jellemzően sűrű habból áll, hogy segítse az ütések elnyelését. Ha leejtetted a sisakot és valami nehéz van benne, ellenőriznie kell a hab deformálódását. A hab kiválóan nyeli el és oszlatja el az ütéseket, így a sisak leejtése nem befolyásolhatja drasztikusan a sisak állapotát olyan mértékben, hogy újat kell vennie.

A sisak belsejében is található valamilyen nedvességelvezető bélés. Ez a bélés segít felszívni az izzadságot és más nedvességet, hogy megőrizze a sisak tökéletes állapotát. Hacsak nem töltöd fel vízzel a sisakot, majd hagyod, hogy leessen a tetőről, akkor nem kell attól tartanod, hogy új sisakot kell venned.

 


Előbb-utóbb azért szükség lesz új sisakra. 

A következő cikkünkből kiderül majd mik a jelei annak, ha a sisakod megérett a cserére!